Bosch

Bosch Condense 2300i Arıza Kodları

Bosch Condense 2300i Arıza Kodları
Bosch Condense 2300i Arıza Kodları
  • 200 Kodunun Anlamı: Kombi ısıtma modunda.

Muhtemel Çözüm: Bu bir arıza değildir. Kombi kış konumunda ısıtmaya geçtiği zaman ekranda bu kod yansıyabilir.

  • 201 Kodunun Anlamı: Kombi kullanım suyu işletmesinde.

Muhtemel Çözüm: Bir arıza Kodunun Anlamı: değildir. Kombi sıcak su talebine yanıt verdiği zaman yani bir sıcak su musluğu açık ve sıcak su kullanılır durumda olduğu zaman ekrana bu kod yansır.

  • 202 Kodunun Anlamı: Kombi çalışma optimizasyonu programında.

Muhtemel Çözüm: Bu bir arıza değildir. Brülör yeniden devreye girmek için zaman aralığına ulaşmadığını belirtir. Kombi uzun süre beklemesine rağmen devreye girmez ya da çalışmazsa o zaman servis çağırmak gerekebilir.

  • 203 Kodunun Anlamı: Kombi işletmeye hazır durumda ancak talep yok.

Muhtemel Çözüm: Bu bir arıza Kodunun Anlamı: değildir. Kombide sıcak su veya ısınma gibi bir talep olmadığı zaman ekrana yansıyabilmektedir.

  • 204 Kodunun Anlamı: Güncel gidiş ısısı, gidiş suyu ayar ısısından yüksek.

Muhtemel Çözüm: Bu bir arıza değildir. Brülör devre dışı kalır fakat kombi bir süre kadar çalışır. Kombi o süreden sonra çalışmaz ya da beklentinize yanıt vermezse o zaman servis çağırmanız gerekebilir.

  • 207 Arızası: Kombi tesisat devresi basıncı düşük.

Muhtemel Çözüm: Kombi basıncı 1 barın altına düştüğü zaman ekrana yansır. Kombi tesisatına su basılarak sorun Muhtemel Çözüm:lenebilir. Arıza durumunda kombinin sol altında monteli durumda olan mavi renkteki doldurma musluğunu sol tarafa doğru çevirmeli, su sesini duyduktan sonra basıncı takip ederek işlemi 1.5 barda sonlandırmalısınız. Basınç 1.5 bara geldiğinde sorun Muhtemel Çözüm:lenecektir. Doldurma musluğunu kapatmayı unutmayın. İşlemi şu sıralar çok sık yapıyorsanız, işlemi yapamadıysanız veya işlemi yaptığınız halde arıza devam etmekte ise servis çağırmanız gerekir.

  • 208 Kodunun Anlamı: Kombi bacacı çalışma modunda.

Muhtemel Çözüm: Bu bir arıza Kodunun Anlamı: değildir. Kombi ortalama yarım saat kadar bacacı modunda çalışır. Bu süreçte ekranda bu kod belirir. Çalışmanın bitmesinden sonra bu fonksiyon devre dışı kalacağı için ekrandan kod silinecektir. Kombiye müdahale etmemeniz gerekir.

  • 212 Arızası: Emniyet veya kazan akış sensörü sıcaklık artışı hızlı.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda cihaza müdahale etmeden servis yardımı almalısınız. Kapatma vanalarının açılması gerekebilir.

  • 214 Arızası: Fan, emniyet süresi içinde kapatılıyor.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumuyla karşılaştığınız zaman kombiyi resetlemeniz gerekir. Tek bir resetleme işlemi ile sorun Muhtemel Çözüm:lenmezse işlemi birkaç kez daha deneyebilirsiniz. Yine de sorunda düzelme olmazsa fan ve şebeke geriliminin kontrol edilmesi gerekir. Fan veya kart Arızası: olabilir.

  • 215 Arızası: Fan hızı yüksek.

Muhtemel Çözüm:Arızayla karşılaştığınız zaman cihaza müdahalede bulunmamalısınız. Kombiyi resetleseniz de muhtemelen sorun düzelmeyecek ve devam edecektir. Bu yüzden servis yardımı almalısınız. Şebeke gerilimi var sayılan değerle aynı mı diye kontrol edilmelidir. Gerekli ise fan, kart değişimi yapılmalıdır.

  • 224 Arızası: Atık gaz ya da ısı bloğu sıcaklık sınırlayıcısı devreye girmiş.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda öncelikle kombi basıncına bakılmalı

, basınç düşük görülürse cihaza su basılmalıdır. Kalorifer ve tesisat vanaları kontrol edilmeli, kapalıysa açılmalıdır. Kombi birkaç kez arka arkaya resetlenmelidir. Buna rağmen hala sorun devam etmekte ise servis yardımı alınmalıdır. Isı bloğu sıcaklık sınırlayıcısını, bağlantıları, atık gaz sıcaklık sınırlayıcı ile bağlantılara bakmak gerekli ise değiştirmek gerekir.

  • 227 Arızası: Alev oluşmuyor.

Muhtemel Çözüm: Kombi maksimum 5 alev denemesi yapmasına rağmen brülörde alev oluşmadığını belirtir. Arıza durumunda dairede doğalgaz kesintisi olmadığından, kombiye gaz geldiğinden emin olmak gerekir. Kombiye gaz geliyorsa kombi birkaç defa resetlenmelidir. Bu işlemlere rağmen yine de arıza durumu devam etmekte ise servis çağırmak gerekir. Elektronik kart, iyon-ateşleme elektrotları ayrıca gaz valfi Arızası: olabilir.

  • 228 Arızası: Brülör kapalı olduğu halde alev sinyali algılanıyor.

Muhtemel Çözüm: Bu arıza durumu sahte alev olarak belirtilmektedir. Arıza durumunda servis çağırmadan önce kombiyi resetlemek gerekir. Resetleme işlemine karşın arıza durumunda düzelme olmazsa servis çağırmak gerekir. İyon elektrodu, gaz valfi, kart gibi parçalarda sorun olabilir.

  • 229 Arızası: Brülör işletmesi sırasında alev sönmüş.

Muhtemel Çözüm: Kombi kullanılıyor durumda iken alevin bir sebeple söndüğünü belirtir. Bu durum hava akışına, kombi içindeki kaçaklara veya ateşleme sistemine bağlı olabilir. Arıza durumunda kombiyi birkaç kez resetlemeli, düzelme olmazsa servis çağırmalısınız. İyon elektrodu, kart, gaz valfi ve hava akış sistemi ile kombi iç kaçakları kontrol edilmelidir.

  • 232 Arızası: Kombi harici açma-kapama kontağı sebebiyle kilitlendi.

Muhtemel Çözüm: Kullanıcı olarak yapabileceğiniz bir işlem olmadığı için arıza durumunda direk servis yardımı almanız gerekir. Harici açma-kapama kontağı için bağlantı soketleri dahil olmak üzere sistemin komple kontrol edilmesi, incelenmesi gerekir.

  • 233 Arızası: Kod anahtarı veya kart sorunu.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumuyla karşılaştığınızda her ihtimale karşı kombiyi birkaç kez resetlemelisiniz. Reset işlemine karşın düzelme olmazsa eğer servis yardımı almalısınız. Kod anahtarı yoksa, elektronik kart sorunu varsa bu arıza yaşanabilir. Cihazın yerinde incelenmesi gerekir.

  • 234 Arızası: Gaz valfi elektrik problemi.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumuyla karşılaşıldığında servis çağırmadan önce kombiyi resetlemek gerekir. Resetleme işlemine rağmen hala düzelme olmuyorsa servis çağırmak gerekir. Bağlantı kablolarının, gaz valfinin ve elektronik kartın kontrol edilmesi gerekir.

  • 235 Arızası: Anakart/kod anahtarı sürüm çakışması.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda kombiyi birkaç kez resetlemelisiniz. Arıza düzelmezse servis yardımı almalısınız. Kombi elektronik bölümün, kod anahtarı yazılım sürümünün kontrol edilmesi gerekir. Gerekli ise kod anahtarı değiştirilmeli veya elektronik karta müdahale edilmelidir.

  • 237 Arızası: Sistem problemi.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda kombiyi birkaç kez resetlemeyi deneyin. Arıza durumu düzelmez de devam ederse kombi elektronik kartında, kod anahtarında problem olabilir. Bu durumun tespiti ve Muhtemel Çözüm:ü için mutlaka servis yardımı almalısınız.

  • 238 Arızası: Elektronik kart problemi.

Muhtemel Çözüm: Kombiyi servis çağırmadan önce birkaç kez resetlemelisiniz. Resetleme işlemine karşın düzelme olmuyorsa servis yardımı almalısınız. Arıza durumunda elektronik kart tamiri ya da değişim işlemi gerekebilir.

  • 242 Arızası: Elektronik sistem problemi.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda servis çağırmadan önce kombiyi resetlemeyi deneyin. Resetleme işlemine karşın arıza durumunda düzelme olmuyorsa servis çağırmanız gerekir. Elektronik kartta veya bağlantılarında sorun olabilir.

  • 244/256/2909 Arızası: Kombi elektroniği/temel kontrol ünite sistem problemi.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumuyla karşılaştığınız zaman kombiyi resetlemeyi deneyin. Bu işlemi de birkaç kez tekrarlayın. Yine de arıza durumu devam etmekteyse servis çağırmalısınız. Kombi elektrik bağlantılarında sorun olabilir, kart problemi olabilir.

  • 246/247/257 Arızası: Dahili brülör kumanda problemi.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumuyla karşılaştığınız an direk servis çağırmalısınız. elektrik bağlantılarını kontrol etmek, brülör kumandasını sıfırlamak veya değiştirmek gerekebilir.

  • 245/249/250/251/252/253/254/259/262/263 Arızası: Anakart sorunu.

Muhtemel Çözüm: Belirtilen hata kodlarından biri kombinizin ekranında belirdiğinde kombiyi önce birkaç kez resetlemelisiniz. Arıza düzelmez de devam ederse elektrik bağlantılarında veya kombi kartında sorun olabileceği için servis yardımı almalısınız.

  • 258 Arızası: Kumanda cihazında dahili problem.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda kullanıcı olarak yapabileceğiniz bir işlem olmadığı için servis yardımı almalısınız. Kombinin elektrik bağlantılarında sorun olabilir veya kumanda cihazının sıfırlanması gerekebilir.

  • 264 Arızası: Çalışma sırasında hava iletimi devre dışı kalmış.

Muhtemel Çözüm: Kombi dışarı uzanan hava akım borusu ile yeterli hava akışı sağlayamazsa bu hata Kodunun Anlamı:nu ekrana yansıtabilir. Arıza durumunda genel olarak düzelme olmasa da yine de kombiyi birkaç kez resetleyebilirsiniz. Resetleme işlemine karşın düzelme olmuyorsa eğer, hava basınç denetleyicisini kontrol etmek gerekir. Fan, kart gibi parçalara bakmak gerekir. Basınç hortumunu kontrol etmek, problem görülürse değiştirmek gerekir.

  • 265 Arızası: Isı ihtiyacı verilen enerjiden daha az.

Muhtemel Çözüm: Bu kod ekranda belirdiği zaman beklemeli, cihaza müdahale etmemelisiniz. Uzun süre bekleme neticesinde ekrandan kod silinmezse eğer servis çağırmanız gerekir.

  • 268 Kodunun Anlamı: Bileşen test sorunu.

Muhtemel Çözüm: Bu bir hata Kodunun Anlamı: değil durum mesajıdır. Cihaza müdahale etmeden bekleyin. Bir süre sonra ekrandan kaybolacaktır.

  • 269 Arızası: Alev denetimi.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda kombiyi resetlemeniz, düzelme olmaması halinde işlemi birkaç kez daha tekrar etmeniz gerekir. Yine de sorun devam etmekte ise kombide elektriksel sorun olabilir. Kart tamiri veya değişimi gerekebilir. Kontrol ve Muhtemel Çözüm: için servis yardımı almalısınız.

  • 270 Kodunun Anlamı: Isıtma cihazı devreye sokuluyor.

Muhtemel Çözüm: Bu bir arıza Kodunun Anlamı: değil, bildiri Kodunun Anlamı:dur. Isıtma cihazı devreye sokulduğu anda ekranda belirir. Bir süre sonra ekrandan kaybolacaktır. Bir işlem uygulamadan beklemelisiniz.

  • 273 Kodunun Anlamı: Çalışma kesintisi.

Muhtemel Çözüm: Arıza kodu değildir. 24 saat kesintisiz işletim sonucunda görsel kontrol olması sebebiyle ekrana yansır. Bir süre kadar beklediğinizden ekranda kaybolacaktır.

  • 275 Kodunun Anlamı: Test kod anahtarı tespit edildi.

Muhtemel Çözüm: Bu bir hata Kodunun Anlamı: değildir. Kombiyi resetlemek gibi veya kapatıp-açmak gibi işlemler uygulamayın. Bir süre kadar bekleyin. Bir süre sonra bu kod ekrandan kaybolacaktır.

  • 281 Arızası: Pompa havada çalışıyor ya da takılı kalmış.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda kullanıcı olarak yapabileceğiniz bir işlem olmadığı için servis yardımı almanız gerekir. Sistemde hava olabilir ve havanın atılması gerekebilir. Devir daim pompasında sorun olabilir. Parçanın tamiri-değişimi gerekebilir.

  • 305 Arızası: Kazan önceliğine göre geçici olarak devreye girmemiş.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda cihaza müdahalede bulunmadan beklemelisiniz. Uzun süre bekleme neticesinde uyarı Kodunun Anlamı: ekrandan silinmezse servis yardımı almanız gerekir.

  • 306 Arızası: Gaz kesilmesine rağmen alev algılanmaya devam ediyor.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumuyla karşılaştığınız zaman kombiyi birkaç kez resetlemeyi deneyin. Ancak düzelme olmuyorsa servis müdahalesi gerekir. Gaz valfi, iyon elektrodu, elektronik kart gibi parçaları kontrol etmek gerekir.

  • 323 Arızası: Kumanda cihazı iletişim problemi.

Muhtemel Çözüm: Kombiye yeni cihaz takıldıysa bağlantıları aynı zamanda cihazı kontrol etmek gerekir. Sorun görülürse Muhtemel Çözüm:lemek gerekir. Ancak böyle bir işlem yapılmadıysa servis çağırmanız gerekir. Elektriksel bir sorun olabilir.

  • 328 Arızası: Şebeke geriliminde kısa süreli kesinti.

Muhtemel Çözüm: Daireye veya kombiye gelen şebeke voltajında bir dalgalanma varsa eğer bu problem yaşanır. Arıza durumunda bir süre kadar beklemek ve cihaza müdahale etmemek gerekir. Uzun süre bekleme neticesinde sorunda düzelme olmazsa eğer daireye gelen elektriği ve elektrik bağlantılarını kontrol etmek gerekir. Yine de bir sorun görülmezse elektronik kart Arızası: olabileceğinden, parçaya müdahale etmek gerekir. Yani bu konuda uzman yardımı almanız gerekir.

  • 341 Arızası: Isıtma cihazı sıcaklık artışı çok hızlı.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumu tesisata da bağlı olabilir, kombiye de bağlı olabilir. Servis öncesi; kombi basıncı düşükse su basma işlemi uygulayın. Petek ve tesisat vanalarını kontrol ederek, vanalar kapalıysa açın. Kombiyi birkaç kez resetlemeyi deneyin. Sorun düzelmezse; tesisat tıkalı olabilir, filtre tıkalı olabilir, eşanjör, sensör, üç yollu vana, devir daim pompası veya kart gibi parçalarda sorun olabilir. Bu konuda servis yardımı almanız gerekir.

  • 342 Arızası: Boyler işletmesindeki ısı artışı hızlı.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda; kombi tesisat basıncı 1 bardan az ise basıncı 1.5 bara kadar yükseltin. Kalorifer ve tesisat vanalarını kontrol edin. Vanalar kapalıysa vanaları açın. Kombiyi son işlem olarak resetlemeyi deneyin. Arıza durumunda yine de düzelme olmuyorsa servis yardımı almanız gerekir. Tesisatta veya filtrede tıkanıklık olabilir. Sensör, kart, eşanjör, üç yollu vana, pompa gibi parçalarda problem olabilir.

  • 350 Arızası: Gidiş suyu sensöründe kısa devre.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda cihazı resetleseniz de sorun düzelmeyecektir. Bu yüzden servis yardımı almanız gerekir. Gidiş suyu sensörü arızalı olabilir, sensör bağlantılarında problem olabilir ya da bir kart Arızası: olabilir.

  • 351 Arızası: Gidiş suyu sensöründe kesinti.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda kombiyi resetleseniz de arıza durumunda düzelme olmayacaktır. Servis yardımı almalısınız. Sensör bağlantı soketlerinde problem olabilir, bağlantı kablolarında sorun olabilir, sensör arızalı olabilir veya kombi kartında sorun olabilir.

  • 356 Arızası: Isıtma cihazı besleme gerilimi düşük.

Muhtemel Çözüm: Kombiye gelen voltajın düşük olduğunu belirtir. Bu arıza durumunda bir süre kadar beklemek gerekir. Arızanın düzelme olasılığı vardır. Ancak uzun süre bekleme neticesinde sonuç alamadıysanız servis yardımı almanız gerekir. Kart Arızası: olabilir ve kart tamiri-değişimi gerekebilir. Ancak arızanın tekrarlama olasılığına karşı mutlaka “kombi regülatörü” cihazı da kullanmalısınız.

  • 357 Arızası: Hava alma programı.

Muhtemel Çözüm: Kombiyi resetlemeden bir süre kadar beklemeniz gerekir. Uzun süre beklenmesine rağmen sorun düzelmez veya düzelir sorun çok sık tekrar ederse servis yardımı almanız gerekir. Besleme gerilimine bağlı bir problem olabilir.

  • 358 Arızası: Blokaj koruması etkin.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda bir süre kadar kombiye müdahale etmeden beklemelisiniz. Uzun süre beklemenize rağmen ekrandan bu kod silinmezse besleme gerilimine bağlı bir problem olabilir. Bu durumda servis yardımı almanız gerekir.

  • 360 Arızası: Kod anahtarı yanlış.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda kombiye müdahale etmeden direk servis yardımı almanız gerekir. Kod anahtarı kontrol edilmelidir. Gerek görülürse de değişimi gerçekleştirilmelidir.

  • 362 Arızası: Servis kod anahtarı tespit edildi.

Muhtemel Çözüm: Servis çağırmalısınız. Kod anahtarı kontrol edilmeli, gerek görülür ise değişimi sağlanmalıdır.

  • 363 Arızası: Elektronik kart sistem problemi.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda kombiyi birkaç kez resetlemeniz gerekir. Resetleme işlemine rağmen sorun hala devam etmekteyse servis çağırmanız gerekir. İyon sinyali testi sırasında bir problem oluştuğu zaman ekranda bu kod yansır. Kart, iyon elektrodu, gaz valfi gibi parçaları kontrol etmek gerekir.

  • 364 Arızası: Selenoid valf EV2 sızdırıyor.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumuyla karşılaştığınız zaman kombiyi resetlemelisiniz. Resetleme işlemlerine karşın arıza durumunda hala bir düzelme olmuyorsa servis yardımı almanız gerekir. Arıza durumu; elektronik karta veya gaz valfine bağlı olabilir. Yine de sorunu yerinde incelemek gerekir.

  • 365 Arızası: Selenoid valf EV1 sızdırıyor.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumuyla karşılaştığınız zaman kombiye reset atmalısınız. Sorun tekrar ederse birkaç resetleme işlemi daha uygulanabilir. Sorun yine düzelmez veya çok sık tekrar ederse servis yardımı almanız gerekir. Bağlantıların, gaz valfinin ve elektronik kartın kontrol edilmesi gerekir.

  • 604 Arızası: Brülör beyni sistem problemi.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumuyla karşılaştığınız zaman cihaza müdahale etmeden direk servis yardımı almalısınız. Bu sorunda cihazı sıfırlamak gerekebilir. sorun yine düzelmezse brülör beyninde sıkıntı olabilir. Tamir-değişim gibi işlemler gerekebilir.

  • 810 Arızası: Kullanım suyu ısısı 2 saat boyunca yükselmedi.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumu birçok sebebe bağlıdır. 2 saat geçmesine rağmen su ısınmadıysa cihaz bu arızaya geçer. Arıza durumunda cihazı resetleseniz de muhtemelen düzelmeyecektir. Kombide üç yollu vana, sensör dahil birçok parçada problem olabilir. Tespit ve onarım için servis yardımı almalısınız.

  • 815 Arızası: Hidrolik denge kabı sıcaklık sensörü problemi.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda kombiyi birkaç defa resetlemeniz gerekir. Ancak kombi birkaç resetleme işlemine rağmen düzelmiyorsa servis çağırmalısınız. Sensör bağlantılarında sorun olabilir, sensör Arızası: olabilir.

  • 1013 Arızası: Maksimum yanma zamanına ulaşıldı.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda kombiye müdahale etmeden servis çağırmalısınız. Gösterilen boyler ısısının uygunluğuna bakılmalı, soket bağlantılarının ve kablo demetinin teması kontrol edilmeli, gerek görülürse boyler sensörü değiştirilmelidir.

  • 1014 Arızası: İyon akımı düşük.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda kombiyi resetlemeyi deneyin. Ancak sorun düzelmez veya düzelmesine rağmen arıza durumu çok sık tekrar ederse servis yardımı almalısınız.

  • 1017 Arızası: Tesisat devresi basıncı düşük.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda kombi tesisat basıncını yükseltmeniz gerekir. Kombinin sol alt kısmında mavi renkteki doldurma musluğunu sola çevirin, su sesi duyduktan sonra basıncı takip edin, basınç değeri 1.5 bara gelince doldurma musluğunu sağa çevirip kapatın. İşlem sonrası sorun düzelmezse kombiyi birkaç kez resetleyin. Sorun yine düzelmez, sorun çok sık tekrar ederse veya işlemi yapamazsanız servis yardımı almalısınız.

  • 1018 Arızası: Servis zamanı geçmiş.

Muhtemel Çözüm: Bu bir bakım uyarısıdır. Kombinin bakım zamanının geldiğini belirtir. Bakım işlemi için servis yardımı almalısınız.

  • 1021 Arızası: Kullanım suyu sensör problemi.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda kullanıcı olarak yapabileceğiniz bir işlem olmadığı için servis yardımı almalısınız. Sensör bağlantı soketlerinde, sensör montajında sorun varsa gereken işlem yapılmalıdır. Sorun görülmezse sensör bağlantı kablosunda kopma veya kısa devre durumu kontrol edilmelidir. Yine bir sorun görülmezse sensör bozuk olabilir ve değişimi gerekebilir. Sensörde de sorun görülmezse kartı kontrol etmek gerekir.

  • 1022 Arızası: Kullanım suyu depolama sensörü problemi.

Muhtemel Çözüm: Kombiye müdahale etmeden servis yardımı almanız gerekir. Sensör ve bağlantılarının yerinde kontrol edilmesi gerekiyor.

  • 1023 Arızası: Bekleme süresi dahil, maksimum işletme süresine ulaşıldı.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda cihazı resetlemeden direk servis yardımı almalısınız. Sorunu yerinde görüp tespit etmemiz gerekir.

  • 1065 Arızası: Basınç sensörü arızalı veya bağlı değil.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda kombiyi resetleseniz de muhtemelen sorun düzelmeyecektir. Bu yüzden servis yardımı almanız gerekir. Basınç sensörü, sensöre bağlı bağlantı soketlerinin, kabloların kontrol edilmesi gerekir. Görülen aksaklıkların düzeltilmesi veya arızalı parçaların değiştirilmesi gerekir. Bir sorun görülmezse kartı da incelemek gerekir.

  • 1068 Arızası: Dış hava sıcaklık veya oksijen sensörü problemi.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda kombiye müdahalede bulunmadan direk servis yardımı almalısınız. Bu bir kontak sorunu olabilir. Oksijen sensörü ve elektrik bağlantılarının da kontrol edilmesi gerekir.

  • 1073 Arızası: Gidiş suyu sensöründe kısa devre.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda kombiyi resetleseniz de bir işe yaramayacaktır. Bu sorunda direk servis çağırmak gerekir. Gidiş suyu sensöründe, sensör bağlantı kablolarında sorun olabilir. Görülen aksaklıkların düzeltilmesi gerekli ise parçaların değiştirilmesi gerekir. Bu aksamlarda bir sorun görülmezse elektronik sistemi de incelemek gerekir.

  • 1074 Arızası: Gidiş suyu sensöründen sinyal gelmiyor.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda direk olarak kombiye müdahale etmeden servis çağırmak gerekir. Sensör bağlantı soketinde, sensörde veya sensör bağlantı kablolarında problem olabilir. İnceleme yapılarak görülen aksaklıklar düzeltilmeli, parça değişimi sağlanmalıdır. Bu aksamlarda bir problem görülmezse elektronik sistemi de incelemek gerekir.

  • 1075 Arızası: Isı bloğu sıcaklık sınırlayıcısı kısa devre sorunu.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda cihazı resetleseniz de sorunda düzelme olmayacaktır. Bu yüzden servis yardımı almanız gerekir. Isı bloğu sıcaklık sınırlayıcında, bağlantı kablolarında sorun olup olmadığı kontrol edilmeli, görülen aksaklıklar düzeltilmelidir. Bir problem görülmezse eğer kombinin elektronik sistemine bakılmalıdır.

  • 1076 Arızası: Isı bloğu sıcaklık sınırlayıcısından sinyal gelmiyor.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda kombiyi resetleseniz de düzelme olmayacaktır. Bu aşamada servis yardımı almak gerekir. Bağlantı soketlerinin, ısı bloğu sıcaklık sınırlayıcısının, bağlantı kablolarının kontrolü gerekir. Görülen aksaklıkların düzeltilmesi, gerekiyorsa parçaların değiştirilmesi gerekir. Bu aksamlarda bir sorun çıkmazsa elektronik sistem de bakmak gerekir.

  • 2051 Arızası: Dahili problem.

Muhtemel Çözüm: Sebebi net olarak teşhis edilemeyen problemdir. Kombiyi kapatıp enerjisini yaklaşık 30 saniyeliğine kesmelisiniz. 30 saniye sonra kombiyi yeniden açmalısınız. Sorun hala devam etmekte ise kart Arızası: olabilir. Yine de sorunu yerinde görüp incelemek gerekir.

  • 2052 Arızası: Ateşleme trafosu maksimum çalışma süresi aşıldı.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda kombiye müdahalede bulunmadan servis yardımı almanız gerekir. Sıvı yakıt beslemesinde problem olabilir, brülör bileşenlerinde sorun olabilir. Her ihtimale karşı brülör beynini de yerinde görmek gerekir.

  • 2085/2908 Arızası: Brülör beyninde dahili problem.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda kombiyi servis çağırmadan önce resetlemeniz gerekir. Birkaç resetleme işlemine karşın sorunda yine de düzelme olmazsa eğer servis müdahalesi gerekir. Kombinin sıfırlanması gerekir. Arıza yine de devam ederse kartı kontrol etmek gerekir. Kart tamiri ya da değişim gibi işlem gerekebilir.

  • 2910 Arızası: Atık gaz donanım sorunu.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda yapabileceğiniz bir işlem yoktur. Bu sebeple servis çağırmanız gerekir. Bu sorunda atık gaz devresini kontrol etmek gerekir. Bir tıkanıklık var mı yok mu? Baca yerinden çıkmış mı yoksa yerine monteli durumda mı? Baca uzunluk açısından uygun mu yoksa uzun mu? Bu kontroller neticesinde görülen aksaklıklar düzeltilmeli, onarılmalıdır. Bir aksaklık görülmezse eğer fan, kart gibi parçaları kontrol etmek gerekir.

  • 2911 Arızası: Kalibrasyon sorunu.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumuyla karşılaştığınız zaman kombiyi birkaç kez resetlemeniz gerekir. Resetleme işlemine karşın arıza hala düzelmediyse direk servis çağırmanız gerekir. Arıza bileşenlerine yerinde bakmak, görülen aksaklıklara müdahale etmek gerekir.

  • 2912 Arızası: Kalibrasyon esnasında alev sinyali algılanmıyor.

Muhtemel Çözüm: Arızayla karşılaştığınız zaman müdahalede bulunmadan direk servis yardımı almanız gerekir. Arızalı bileşenlerin yerinde görülerek tespit edilmesi ve müdahalesi gerekir.

  • 2913 Arızası: Kalibrasyon sırasında alev sinyali düşük.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda cihazı birkaç defa resetleyin, düzelme olmazsa servis yardımı almanız gerekir. Bu arıza durumu iyon çubuğu problemi sebebiyle yaşanıyor olabilir. Parçada sorun varsa mutlaka değiştirilmelidir.

  • 2914 Arızası: Kombi elektronik sistem problemi.

Muhtemel Çözüm: Bu sorunda kombiye reset atmayı denemelisiniz. Birkaç kez arka arkaya resetleme işlemine rağmen hala düzelme olmuyorsa servis çağırmanız gerekir. Kombi kumandasında, brülör modülünde problem olabilir. Arızanın tespit edilerek gerekli ise parçaların değiştirilmesi gerekir.

  • 2915/2923/2924 Arızası: Elektronik kart sistem problemi.

Muhtemel Çözüm: Bu sorunla karşılaştığınız zaman kombiyi resetlemelisiniz. Birkaç resetleme işlemine karşın arıza durumunda düzelme olmuyorsa servis çağırmanız gerekir. Brülör beyninde problem olabilir. Parça tamiri veya değişimi gerekebilir.

  • 2916 Arızası: Kombi elektroniği sistem problemi.

Muhtemel Çözüm: Bu sorunda öncelikle kombiyi birkaç kez resetlemeniz gerekir. Birkaç kez arka arkaya resetleme işlemine rağmen sorun hala devam ediyorsa servis yardımı almalısınız. Önce ısıtma isteği verilmesi, ve bu isteğin sonlandırılması gerekir. Bu aşamadan sonra da sorun devam ediyorsa brülör kumandasında sorun olabilir ve değişimi gerekebilir.

  • 2917 Arızası: Yanma regülasyonu kontrolü sırasında alev sinyali alınmıyor.

Muhtemel Çözüm: Bu sorunda kombiyi birkaç defa resetlemeniz gerekir. İşlem sonucunda sorunda bir değişiklik olmazsa servis yardımı almalısınız. Cihaza güç döngüsü yapılması, ısı talebi verilmesi ve yaklaşık 5 dakika kadar beklenmesi gerekir. Bu sürede yine sorun olursa yani cihazda düzelme olmazsa kombinin gücü kesilmeden sıfırlama işlemi yapılmalıdır. Bu uygulama iyonizasyon devrelerinin kalibre edilmesini tetikler.

  • 2918 Arızası: Atık gaz yolunda problem.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda her ihtimale karşı kombiyi resetleyebilirsiniz. Fakat düzelme olmayacağını belirtmek isteriz. Bu durumda servis yardımı almanız gerekir. Sifon kabı tıkalı veya kirli olabilir. Kontrol etmeli gereken işlemleri gerçekleştirmelisiniz. Gaz tarafından suyu tahliye etmek gerekebilir.

  • 2920 Arızası: Alev denetim problemi.

Muhtemel Çözüm: Bu arızayla karşılaştığınız zaman kombiyi birkaç kez resetlemelisiniz. Bu işleme rağmen sorun hala devam etmekteyse servis çağırmanız gerekir. Elektrot ve bağlantılarına bakılması gerekir. Sorun görülmesi halinde müdahale edilmesi gerekir. Sorun görülmezse elektronik sistemi ve gaz valfini kontrol etmek gerekir.

  • 2921 Kodunun Anlamı: Cihaz test modunda.

Muhtemel Çözüm: Bu bir arıza değildir. Kombi servis menü 5 ayarlarına alındığı için ekrana yansır.

  • 2922 Arızası: Dahili brülör kumanda problemi.

Muhtemel Çözüm: Kullanıcı olarak arıza durumunda yapabileceğiniz bir işlem olmadığı için servis çağırmanız gerekir. Brülör kumandasının kontrol edilmesi, sorun görüldüğü takdirde değiştirilmesi gerekir.

  • 2925/2926/2957/2958 Arızası: Elektronik kart sistem sorunu.

Muhtemel Çözüm: Bu sorunda servis çağırmadan önce kombiyi resetlemeyi deneyin. Arıza durumunda düzelme olmuyorsa eğer servis çağırmanız gerekir. Gaz valfi, kart gibi parçaların kontrol edilmesi gerekiyor.

  • 2927 Arızası: Ateşleme esnasında alev algılanmıyor.

Muhtemel Çözüm: Bu sorunda önce gaz kesintisi olmadığından emin olmak gerekir. Kombiye gaz geliyor mu diye vanaları kontrol etmek gerekir. Gazla alakalı bir kesintisi durumu yoksa kombiye reset atılmalı ve arıza tekrarında bu işlem de maksimum 3 kez tekrarlanmalıdır. Arıza durumunda hala bir düzelme olmuyorsa servis çağırmanız gerekir. İyon elektrodunda , gaz valfinde, ateşleme elektrodunda, kartta sorun olabilir.

  • 2932 Arızası: Dahili problem.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda servis çağırmadan önce kombiyi resetlemeniz gerekir. Birkaç resetleme işleminden sonra da sorun düzelmezse servis çağırmanız gerekir. Brülör kumanda cihazının tamiri veya değişimi gerekebilir. Bu problem genel olarak elektronik sistemle alakalıdır.

  • 2928/2930/2931/2940 Arızası: Brülör beyninde harici problem.

Muhtemel Çözüm: Bu arıza kodlarından biri ile karşılaştığınız zaman kombiyi birkaç kez resetlemeniz lazım. Resetleme işlemini uyguladınız ancak sorun hala düzelmiyorsa brülör beyninde problem olabilir, tamir-değişim gibi uygulamalar gerekebilir.

  • 2941 Arızası: Isıtma cihazındaki hacimsel debi düşük durumda.

Muhtemel Çözüm: Bu sorunla karşılaştığınız zaman kombi basıncını kontrol etmelisiniz. Basınç düşükse basıncı yükseltmek gerekir. İşlem sonrası sorun devam ederse veya basınç ideal seviyedeyse kombiye reset atmanız gerekir. Resetleme işlemi de işe yaramazsa servis çağırmalısınız. Gidiş suyu sensöründe, sensör bağlantılarında sorun olabilir. Ayrıca devir daim pompasının da kontrol edilmesi gerekir.

  • 2942 Arızası: Fandan devir sayısı geri bildirimi yok.

Muhtemel Çözüm: Bu sorunla karşılaştığınız zaman kombiyi resetleseniz de muhtemelen düzelme olmayacaktır. Bu sebeple servis yardımı almanız gerekir. Fan devir sayısı kontrolü bağlantı soketi fana takılı mı değil mi önce onu kontrol etmeli, takılı değilse soketi takmalısınız. Gerilim besleme bağlantı soketini kontrol etmeli, fana takılı değilse takmalısınız. Fan ve kart arasında devir sayısı kontrol bağlantı kablosuna bakılmalı, sorun görülürse değişimi yapılmalıdır. Fan ile kart arasında bağlantı problemi varsa düzeltilmelidir. Fan veya kartta bir sorun görülür ise parçalar değiştirilmelidir.

  • 2943 Arızası: Şebeke gerilimi düşük.

Muhtemel Çözüm: Kombiye gelen voltajın olması gereken değerden düşük olduğunu belirtir. Bu sorunda cihaza müdahalede bulunmadan bir süre kadar beklemelisiniz. Uzun süre beklenmesine karşın düzelme olmuyorsa mutlaka servis yardımı alınmalıdır. Düşük gelen voltaj sebebiyle elektriksel bir sorun oluşmuş, kart hasar görmüş olabilir. Karta müdahale gerekebilir. Ancak sorunun tekrar etme olasılığı da olduğu için mutlaka “kombi regülatörü cihazı” kullanılmalıdır.

  • 2944 Arızası: Hava basınç şalteri açık.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda kombiyi resetleseniz de sorunda düzelme olmayacaktır. Servis çağırmanız gerekir. Dahili yoğuşma suyu sifonunda tıkanıklık olabilir. Atık gaz sisteminde engel olabilir. Hava basınç şalterinin ya da basınç hortumunun değiştirilmesi gerekebilir.

  • 2945 Arızası: Kısa sürede fazla ısı talebi olmuş.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda kombiyi resetleseniz de muhtemelen düzelme olmayacaktır. Bu durumda servis yardımı almanız gerekir. Anti hız döngü süresinin artırılması gerekebilir, termostatik kullanılıyorsa en az 1 termostatik vana açık olmalıdır. Kontrol sağlanarak bu işlemler yapılmalıdır. Sorun hala devam etmekte ise; üç yollu vana, pompa gibi parçaları ve tesisatı kontrol etmek gerekir.

  • 2946 Arızası: Kod anahtarı yanlış.

Muhtemel Çözüm: Kullanıcı olarak bu sorunda yapabileceğiniz bir işlem yok maalesef. Servis yardımı almalısınız. Arıza durumunda kod anahtarını kontrol etmek gerekir. Gerek görülürse değişimi yapılmalıdır.

  • 2947 Kodunun Anlamı: Pompa blokaj koruması etkin.

Muhtemel Çözüm: Bu bir arıza değildir. Bu durumla karşılaşıldığında hiçbir işlem yapmadan beklemek gerekir. Fonksiyon bir süre sonra duracak ve bu kod ekrandan silinecektir. Uzun süre beklemenize karşın kod ekrandan silinmezse bu durumda servis gerekebilir.

  • 2948 Arızası: Düşük kapasitede alev sinyali yok.

Muhtemel Çözüm: Bu sorunda servis çağırmadan önce kombiyi resetlemelisiniz. Sorunda değişiklik olmazsa servis çağırmalısınız. Brülör çalkalama sonucu otomatik olarak yeniden başlatılır. Karbondioksit ayarlarına bakılması gerekir.

  • 2949 Arızası: Yüksek kapasitede alev sinyali yok.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda direk servis yardımı almalısınız. Brülör çalkalama sonucu otomatik yeniden başlatılır. Brülör contalarına bakılması ve gerek duyulursa değişimi yapılmalıdır. Kombi kapasitesinin düşürülmesi de gerekebilir.

  • 2950 Arızası: Başlatma işlemi sonrası alev sinyali algılanmıyor.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda kombiyi resetleseniz de sorun düzelmeyecektir. Brülör çalkalama sonrası otomatik olarak yeniden başlatılır. Gaz ve hava oranı kontrol edilmelidir. Görülen aksaklıklar düzeltilmeli, hasarlı parçalar değiştirilmelidir.

  • 2951 Arızası: Çok fazla sayıda alev kesintisi durumu.

Muhtemel Çözüm: Kilitlenme durumu. Kombi bu sorunda otomatik kilitlenir ve çalışmaz. Servis çağırmadan önce birkaç defa peş peşe kombiyi resetlemek gerekir. Sorunda düzelme olmaması halinde servis çağırmak gerekir. İyon elektrodu kablosu, bağlantı soketi, kart bağlantı noktasına bakılması ve görülen aksaklıkların düzeltilmesi, gerekli ise parçaların değiştirilmesi gerekir. Bu aksamda bir sorun görülmezse gaz yoluna bakılmalıdır. Gaz valfini kontrol etmek gerekli ise değiştirmek gerekir. Gaz ayarı gerekebilir. Bir sorun görülmezse atık gaz yolu kontrol edilmelidir. Fan, kart gibi parçaları incelemek gerekir.

  • 2952 Arızası: İyonizasyon sinyali testi sırasında dahili sorun.

Muhtemel Çözüm: Bu sorunla karşılaşıldığında kombiyi resetlemek gerekir. Bir resetleme işlemi sonrası sorun düzelmiyorsa bu işlemi birkaç kez daha uygulamak gerekir. Yine de bir sonuca varılamıyorsa servis yardımı almak gerekir. Brülör kumandasını sıfırlamak gerekir. Sorun hala düzelmiyorsa brülör kumandasını değiştirmek gerekir.

  • 2953 Arızası: Düşük kapasitede alev sinyali yok.

Muhtemel Çözüm: Bu sorunla karşılaşıldığında cihaza müdahalede bulunmadan servis yardımı almak gerekir. Tahliye sonrası brülör otomatik yeniden başlar. Bu sorun yine görülür ise atık gaz devresini ve karbondioksit ayarlara bakmak gerekir.

  • 2954 Arızası: Yüksek kapasitede alev sinyali yok.

Muhtemel Çözüm: Bu sorunla karşılaştığınızda kombiye müdahale etmeden servis çağırmanız gerekir. Tahliye sonrasında brülör otomatik yeniden başlayacaktır. Bu aşamada brülör contalarına bakarak değiştirmek, brülör yükünü azaltmak gerekir.

  • 2955 Arızası: Hidrolik konfigürasyon için ayarlanan parametreler yanlış.

Muhtemel Çözüm: Servis müdahalesi gerektiren bir sorundur. Hidrolik konfigürasyon için ayarlanan parametreler ısıtma cihazı tarafından desteklenmiyorsa bu problemle karşılaşılabilir. Bu ayarların kontrolü ve düzeltilmesi gerekmektedir. Bu işlem için de mutlaka uzman yardımı alınmalıdır.

  • 2956 Kodunun Anlamı: Isıtma cihazında hidrolik konfigürasyon etkin.

Muhtemel Çözüm: Bu bir arıza Kodunun Anlamı: olmadığı için bir süre kadar cihaza müdahale etmeden beklemelisiniz. Bu kod bir süre sonra ekrandan silinir.

  • 2959/2960 Arızası: Elektronik kart sistem sorunu.

Muhtemel Çözüm: Arıza kodlarından biri ile karşılaştığınız zaman servis çağırmadan önce kombiye reset atmalısınız. Tek bir resetleme işlemi ile sorun düzelmiyorsa bu işlemi birkaç kez daha uygulamak gerekir. Yine de sonuç alınamıyorsa servis çağırmak gerekir. Kod anahtarına güncelleme gerekmektedir.

  • 2961/2962 Arızası: Fandan sinyal gelmiyor.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumunda cihazı resetlemek bir işe yaramayacaktır. Bu sebeple direk servis yardımı almanız gerekir. Fan ve şebeke gerilimini kontrol etmek gerekir. Sorun tespit edilerek parça değişimi yapılmalıdır.

  • 2963 Arızası: Isı bloğu sıcaklık sınırlayıcısı ile gidiş sinyali, izin verilen aralığın dışında.

Muhtemel Çözüm: Bu arıza durumunda cihaza müdahale etmeden servis yardımı almak gerekir. Isı bloğu sıcaklık sınırlayıcısına bakarak sorun görülürse değiştirmek gerekir. Gidiş suyu sıcaklık sensörüne bakılmalı, problem varsa parça değiştirilmelidir. Ayrıca bağlantı soketleri doğru takılmış mı takılmamış mı diye kontrol edilmeli, doğru takıldığından emin olunmalıdır. Bağlantı kabloları kontrol edilmeli, kısa devre-kopma durumları varsa müdahale edilmelidir.

  • 2964 Arızası: Isı bloğundaki debi düşük.

Muhtemel Çözüm: Bu sorunda önce kombi barı kontrol edilmeli, düşük görülürse basınç değeri 1.5 bara kadar yükseltilmelidir. Kalorifer vanaları ile tesisat vanaları kontrol edilmeli, vanalar kapalıysa açılmalıdır. Son uygulama olarak kombi birkaç defa resetlenmelidir. Bu işlemlerden sonra sorunda düzelme olmazsa servis çağırılmalıdır. Gidiş suyu sıcaklık sensöründe sorun olabilir, sensör montajı yanlış olabilir, pompada sorun olabilir. Parçalar kontrol edilerek sorun görülen aksaklıklar düzeltilmeli, değişim gereken parçalar değiştirilmelidir.

  • 2965 Arızası: Gidiş suyu sıcaklığı yüksek.

Muhtemel Çözüm: Kombi tesisat basıncı 1 bardan az ise barı 1.5 bara yükseltmek gerekir. Kalorifer ve tesisat vanalarına bakmak, vanalar kapalıysa açmak gerekir. Kombiye son işlem olarak reset atılmalıdır. Buna rağmen sorun hala devam etmekte ise servis yardımı almak gerekir. Tesisat veya filtrede tıkanma durumu olabilir. Bu durumlar haricinde; pompa, kart, sensör, üç yollu vana, eşanjör problemi olabilir.

  • 2966 Arızası: Isı bloğundaki gidiş suyu sıcaklığı çok hızlı yükseliyor.

Muhtemel Çözüm: Kombi tesisat basıncına bakılmalı, basınç düşük görülürse su basma işlemi 1.5 bara kadar uygulanmalıdır. Isıtma devresine ait vanalar kontrol edilerek kapalı olan vanalar açılmalı, kombi resetlenmelidir. Bu işlemlere rağmen sorun hala devam etmekte ise servis çağırmak gerekir. Önce tesisat ve filtre kontrol edilerek tıkanıklık olmadığından emin olmak gerekir. Tıkanıklık varsa giderilmelidir. Tıkanıklık görülmezse; pompa, üç yollu vana, eşanjör, kart, sensör gibi parçaların edilmesi, sorun görüldüğü taktirde parçaların değişmesi gerekir.

  • 2967 Arızası: Gidiş suyu sensörü ile ısı bloğu sıcaklık sınırlayıcı arasında sıcaklık farkı yüksek.

Muhtemel Çözüm:Bu sorunda önce kombi barına bakmalı, bar değeri düşükse 1.5 bara kadar yükseltmelisiniz. Isıtma devresine ait vanaları kontrol ederek kapalı olan vanaları açmalısınız. Ardından kombiyi resetlemelisiniz. İşlemlere rağmen sorun hala devam ediyorsa, tesisatı ve filtreyi kontrol ederek tıkanıklık durumu varsa giderilmelidir. Bir tıkanıklık görülmezse kombideki; pompa, eşanjör, sensör, kart, üç yollu vana gibi parçaları inceleyerek sorun olan parçayı tespit edip değiştirmek gerekir.

  • 2968/2969 Uyarısı: Sisteme ek dolum yapılıyor.

Muhtemel Çözüm: Bu bir arıza Kodunun Anlamı: değildir. Ekranda bu kodlardan biri beliriyor ise cihaza müdahale etmeden beklemek gerekir. Bir süre sonra ekrandaki kod kaybolacaktır. Bu kod ekrandan silinmez ve kombinin çalışmasını etkilerse servis yardımı almalısınız.

  • 2971 Arızası: Çalışma basıncı düşük durumda.

Muhtemel Çözüm: Kombi tesisat basıncı düşük olduğu zaman ekranda bu kod yansır. Arıza durumuyla karşılaştığınız zaman kombinin sol altındaki mavi renkteki doldurma musluğunu sola çevirerek açmalı, bar değeri 1.5 olduğunda doldurma musluğu kapatılmalıdır. İşlem bitiminde sorun düzelir. Ancak şu sıralar çok sık bu arızayla karşılaşıyorsanız, işlem sonrası arızada düzelme olmadıysa veya işlemi bir sebeple yapamıyorsanız servis yardımı almalısınız.

  • 2972 Arızası: Şebeke gerilimi çok düşük.

Muhtemel Çözüm: Kombiye veya daireye gelen şebeke voltajı düşük ise bu arıza Kodunun Anlamı: ekrana yansır. Voltajlar düzelir düşüncesi ile bir süre kadar kombiye müdahale etmeden beklemelisiniz. Ancak uzun süre beklemenize rağmen arızada düzelme olmazsa servis çağırmanız gerekir. Düşük voltaj durumuna bağlı kart Arızası: olabilir. Karta müdahale edilerek sorun düzeltilmelidir. Ancak arızanın yeniden yaşanma ihtimaline karşı mutlaka “kombi regülatörü cihazı” kullanılmalıdır.

 

  • 2973 Arızası: Cihaz elektroniği/temel kontrol ünitesi sistem problemi.

Muhtemel Çözüm: Bu arızayla karşılaşıldığında kombiyi birkaç kez resetlemek gerekir. İşlemler neticesinde arıza durumunda düzelme olmazsa cihazın sıfırlanması gerekir. Arıza hala düzelmiyorsa brülör beynine müdahale etmek gerekir. Bu konuda da mutlaka uzman yardımı alınmalıdır.

  • 2974 Arızası: Dahili problem.

Muhtemel Çözüm: Arıza durumuyla karşılaşıldığı zaman önce kombiyi resetlemek gerekir. Bu işlem problem devam ettiği sürece birkaç kez de tekrar edilebilir. Ancak sorunda değişiklik olmazsa servis yardımı alınmalıdır. Brülör kumanda cihazını kontrol etmek, gerek görülürse değiştirmek gerekir.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Soru Sor / Yorum Yap

CANSERVİS ARA