Daikin

Daikin Condence D2CSC024AATR Kombi Arıza Kodları

Daikin Condence D2CSC024AATR Kombi Arıza Kodları
Daikin Condence D2CSC024AATR Kombi Arıza Kodları
  • LP Arızası: Düşük basınç sorunu.

Muhtemel Çözüm: Kombi tesisat basıncı yetersiz (1 barın altı) olduğu zaman kombi ekranında bu uyarı kodu belirir. Bu durumda tesisat basıncını yükseltmek gerekir. Kombi altında bulunan “mavi ya da siyah renkteki” doldurma musluğunu sola doğru çevirin. Bu musluğu çevirdiğinizde su sesi duyarsınız, aynı anda kombi basıncını da takip edin, yükselme olacaktır. Basınç 1,5 bara çıktığında doldurma musluğunu kapatın. Sorun düzelecektir. Bu durum çok sık yaşanırsa, işlemi yapamazsanız servis yardımı almalısınız.

  • HL Arızası: Limit devreye girmiş.

Muhtemel Çözüm: Kombilerde yüksek sıcaklığa karşı cihazı emniyete alan limit sensör vardır. Bu parça yüksek sıcaklık algıladığında devreye girip, cihazı bloke eder. Bu arıza kodu limit sensörün devreye girip cihazı bloke ettiğini belirtir. Bu durum ısıtma suyu gidiş sensörü sıcaklık değeri 90°C yi aştığında oluşur. Tesisat basıncına bakın , düşükse basıncı 1,5 bara kadar çıkarın. Petek ve kombi altındaki vanalara bakın, kapalıysa vanaları açın. Kombiyi birkaç kez resetlemeyi deneyin. Yine de sorunda düzelme olmuyorsa servis yardımı almanız gerekir. Ntc sensör, üç yollu vana, pompa, eşanjör, anakart gibi parçalarda sorun olabilir. Ayrıca tesisatta veya kalorifer filtresinde tıkanıklık olabilir. Sorunu yerinde inceleyerek doğru bir tespit yapmak gerekir. Bunun için de servis yardımı almalısınız.

  • AF Arızası: Prosestat devrede değil.

Muhtemel Çözüm: Kombide hava akışında yani baca sisteminde bir sorun olduğu zaman cihaz bu arızayı verir. Bu gibi durumlarda kombiye hiçbir müdahalede bulunmadan servis yardımı almanız gerekir. Prosestat, fan, anakart gibi parçalarda sorun olabilir, baca yerinden çıkmış olabilir, baca ebatı uygun olmayabilir. Sorunu yerinde incelemek gerekir. Servis çağırmanız gerekir.

  • Hb Arızası: CH dönüş suyu NTC sensör sorunu.

Muhtemel Çözüm: kalorifer gidiş suyu sensöründe kısa devre olduğunda, sensör arızalı olduğunda veya cihazın elektronik kartında problem olduğunda bu sorun yaşanır. Kullanıcı olarak cihaza müdahale etmeden direk servis yardımı almalısınız.

  • db Arızası: Kullanım suyu NTC sensör sorunu.

Muhtemel Çözüm: Kombinin kullanım suyu yani sıcak su NTC sensöründe kısa devre durumu, sensör arızası veya anakart arızası olabilir. Kombiye müdahale etmeden servis çağırmalısınız.

  • bC Arızası: Ateşleme sorunu ya da brülör kontrol sorunu.

Muhtemel Çözüm: Öncelikle dairenizde gaz olduğundan emin olmalısınız. Kombiniz doğalgazlı ise gaz kesintisi olabilir veya vanalar kapalı olabilir. Kombi LPG li ise tüp bitmiş olabilir. Kontrollerden sonra gaz kesintisi veya tüpte bitme gibi durumlar söz konusu değilse kombiyi birkaç kez resetlemeyi deneyin. Resetleme işleminden sonra da arızanın tekrar etmesi halinde cihaza müdahalede bulunmadan servis yardımı almanız gerekir.

  • CI Arızası: Gaz valfi modülasyon sorunu.

Muhtemel Çözüm: Bu arıza durumu aynı zamanda GI olarak da benzetilebilir. Kombi bu arıza durumunda en düşük kapasitede yanmaya devam edebilir. Arıza halinde kombiyi birkaç kez resetlemek gerekir. Resetleme neticesinde sorunda düzelme olmazsa servis yardımı almak gerekir. Gaz valfinde sorun olabilir, bağlantı sorunu veya anakart arızası olabilir. Arızayı yerinde görerek bir teşhis yapmak gerekir.

  • A5 Arızası: Prosestat kontağı kapalı-kararsızlık sorunu.

Muhtemel Çözüm: Fan çalışmadığı halde prosestat kontağı 15 saniye kadar kapalı olursa ekranda bu hata kodu belirir. Prosestat kontağı açıldığı zaman sorun düzelir. Bu durumda önce kombiyi birkaç kez resetlemeyi deneyin, yine de sorunda düzelme olmazsa yardım almak için mutlaka servis çağırmalısınız.

  • Fr Arızası: donma durumu.

Muhtemel Çözüm: Merkezi ısıtma suyu gidiş sıcaklık değeri 1°C nin altına düşerse bu sorun yaşanır. Sıcaklık 1°C nin üstüne çıkarsa sorun otomatik düzelir, kombi çalışmasına kaldığı yerden devam eder. Kombi açık balkonda olurda eğer genelde bu gibi durumlar çok sık yaşanabilir. Kombi açık balkondaysa bu sorunu yaşamamak için mutlaka kombiyi ve altındaki tesisat borularını dolap içine alın. Özellikle de balkonu mutlaka kapattırmanız tavsiye edilir. Sorunun düzelmediği durumlar için mutlaka servis yardımı almalısınız.

  • HP Arızası: Yüksek basınç sorunu.

Muhtemel Çözüm: Kombi tesisat basıncı olması gereken değeri (2,5-3 barın) üstüne çıktığı zaman bu sorun yaşanır. Basınç eğer kendi kendine yükseldi ve cihaz bu arızaya geçtiyse kombide yüksek basınç arızası sebebiyle servis yardımı almalısınız. Ancak kombiye siz fazla su bastıysanız kombiye en yakın petekten hava alarak basıncı düşürmelisiniz. Sorun bu şekilde düzelecektir.

  • Ht Arızası: CH gidiş suyu NTC sensör aşırı ısınma sorunu.

Muhtemel Çözüm: Merkezi ısıtma suyu gidiş suyu sensörü sıcaklık değeri eğer 88°C yi aşarsa bu sorun yaşanır. Sıcaklık 75°C nin altına düşerse sorun düzelir. Bu durumda; ntc sensör, anakart, pompa, eşanjör, üç yollu vana gibi parçalarda sorun olabilir. Ayrıca tesisatta veya filtrede tıkanıklık olabilir. Servis yardımı almalısınız.

  • FL Arızası: Baca gazı NTC sensör aşırı ısınma sorunu.

Muhtemel Çözüm: Baca gazı sıcaklığı eğer 100°C yi aşarsa bu sorun yaşanır. Bu durumda cihazı birkaç kez arka arkaya resetlemek gerekir. Resetleme işlemi sonrası sorunda düzelme olmazsa eğer uzman yardımı almanız gerekir.

  • CL Arızası: Reküperatör yoğuşma suyu arıza tespiti.

Muhtemel Çözüm: Reküperatör yoğuşma suyu seviyesi sensörü, yoğuşma suyu algıladığı zaman bu sorun yaşanır. Bu durumda yoğuşma sifonu ve yoğuşma suyu hortumu kontrol edilmelidir. Hortum tıkalı, yırdık veya ezik olabilir. Görülen aksaklıklar düzeltilmelidir. Sorun düzelmez veya yapılan işlemlere rağmen çok sık yaşanırsa servis yardımı almanız gerekir.

  • FE Arızası: Fan encoder sinyali sorunu.

Muhtemel Çözüm: Fan modülasyon sinyali 5 saniye süresince istenen aralığın dışındaysa, fan çalışıyor olsa dahi bu sorun yaşanabilir. İşlem fan modülasyonu olmadan devam eder. Sinyal istenen aralığa geldiği zaman uyarı otomatik olarak ekrandan silinir ve cihaz düzelir. Ancak bu durumda fan, anakart gibi parçaların kontrol edilmesi gerekir. Parçalara müdahale gerekebilir. Bu yüzden uzman bir servis yardımı almalısınız.

  • rb Arızası: CH dönüş NTC sensör sorunu.

Muhtemel Çözüm: Merkezi ısıtma suyu dönüş sensöründe kısa devre varsa, sensör arızalıysa veya kartta bir problem varsa bu sorun yaşanabilir. Arıza durumunda cihazı resetlemek çözüm getirmez. Direk servis çağırmanız gerekir.

  • Fb Arızası: Baca gazı NTC prob sorunu.

Muhtemel Çözüm: Baca gazı sensöründe kısa devre durumu, sensörde arıza veya kartta sorun olabilme ihtimali vardır. Arızanın teşhis edilerek çözümlenmesi açısından mutlaka servis yardımı almalısınız.

  • b2 Arızası: İyonizasyon bileşen sorunu.

Muhtemel Çözüm: Alev sinyali 15 saniye boyunca algılanmazsa eğer bu sorun yaşanır. Alev sinyali genelde 2 saniye içinde algılanır. Bu durum gerçekleşmediği zaman bu problemle karşılaşılır. Bu durumda cihazı birkaç kez arka arkaya resetlemek gerekir. Resetleme neticesinde sorunda düzelme durumu olmazsa eğer servis yardımı almak gerekir. İyon elektrodunda, gaz valfinde, anakartta sorun olabilir. Yine de cihazı yerinde görüntüleyerek incelemek gerekir.

  • b3 Arızası: Gaz valfi geri besleme sorunu.

Muhtemel Çözüm: Gaz valfi vanası tahriki ayrıca geri besleme kontrol devresi ile alakalı bir sorun olduğunda ekranda bu hata kodu belirir. Bu durumda cihazı resetlemek gerekir Tek bir resetleme ile sorunda düzelme olmazsa resetleme işlemini birkaç kez daha tekrarlamak gerekir. Yine de sorun düzelmezse servis yardımı almanız gerekir.

  • b4 Arızası: Beklenmeyen iyonizasyon sorunu.

Muhtemel Çözüm: Brülör kapalı durumdayken en az 20 saniye kadar sahte alev tespit edildiyse bu sorun yaşanır. Bu durumda cihazı resetlemek gerekir. Tek bir resetleme ile arızada değişiklik olmazsa resetleme işlemi birkaç kez daha uygulanmalıdır. Yine de sorunda düzelme olmazsa direk servis çağırmalısınız.

  • b5 Arızası: Gaz valfi geri besleme sorunu 2.

Muhtemel Çözüm: Gaz valfi vanası tahriki ayrıca geri besleme devresinde sorun olursa bu durum yaşanır. Bu arıza durumunda kombiyi resetlemek gerekir. Sorun tek bir resetleme ile düzelmezse işlem birkaç kez tekrarlanmalıdır. Yine de sorunda değişiklik olmazsa eğer servis çağırmalısınız.

  • b6 Arızası: Beklenmeyen gaz valfi geri besleme problemi.

Muhtemel Çözüm: Bu arıza durumunda cihazı birkaç kez resetlemeyi deneyin. Resetleme sonucunda sorunda düzelme olmazsa eğer servis yardımı almanız gerekir. Gaz valfi dahil olmak üzere anakart gibi parçalarda da sorun olabilir. Cihazı yerinde görüp incelemek gerekir.

  • LE Arızası: Düşük voltaj sorunu.

Muhtemel Çözüm: Besleme voltajı 170 V altında düşerse eğer bu sorun yaşanır. Voltaj 180 V un üstüne çıkarsa sorun düzelir. Bu durumda öncelikle cihaza müdahale etmeden beklemek gerekir. Şebeke voltajı düzelirse sorun da düzelebilir. Ancak uzun süre bekleme sonucunda, dairedeki voltaj ölçüldüğünde normal değerde olmasına karşın yine de sorunda düzelme olmuyorsa kombi anakartında sorun meydana gelmiş olabilir. Karta müdahale edilmesi için servis yardımı almalısınız. Ancak sorunun yeniden tekrar etme olasılığı olduğu için bu durumun önüne geçmek için “kombi regülatörü” kullanmalısınız.

  • Fh Arızası: Yüksek baca gazı sıcaklık uyarısı.

Muhtemel Çözüm: Baca gazı sıcaklığı 95°C yi geçerse bu sorun yaşanır. Cihaz bloke konuma geçer ve çalışmaz. Bu durumda anti-fast cycle time aktif olur. Baca gazı sıcaklığı 85°C nin altına düşerse sorun düzelir, cihaz çalışmasına kaldığı yerden devam eder. Ancak arızanın düzelmesi ve cihazın normale dönmesi açısından servis yardımı almanız gerekir.

Sending
User Review
4 (1 vote)

Soru Sor / Yorum Yap

CANSERVİS ARA