Tüketici Destek

Ev Isıtma Sistemleri Nelerdir?

Ev Isıtma Sistemleri
Ev Isıtma Sistemleri

Evimizde Kullandığımız Isıtma Sistemleri

Teknolojinin gelişmesi ve ihtiyaçların artmasıyla birlikte ev ısıtma sistemlerinin alternatifleri de zamanla değişiklik göstermiştir. Farklı yakıt türü ve birçok ısınma şekli bulunan ev ısıtma sistemlerinin, birbirinden farklı özellikleri ile oldukça fazla tercih edilme sebebi bulunuyor. Geçmişten bugüne kadar uzananın ev ısıtma sistemlerinden kömür ile ısınma, oldukça fazla tercih edilirken zamanın koşulları ve teknolojinin etkisiyle birlikte ortaya çıkan “merkezi sistem”, ev ısıtma sistemlerine farklı bir boyut getirmiştir. Eski tip kömür sobalarının çok fazla insan uğraşı gerektirmesi ve sadece tek bir odayı ısıtması, merkezi sistem ısıtma sistemlerine talebi yoğunlaştırdı. Merkezi sistem olabileceği gibi birden çok ev ısıtma sistemi mevcut. Evinin ya da şirketinin ısısı için seçim yapacak olan kişiler, bu ev ısıtma sistemleri arasından en iyi ve kârlı olanı seçmekte zorlanabiliyor. İşte ev ısıtma sistemleri ve özellikleri;

1.Doğalgazlı Merkezi Isıtıcılar:

Ülkemizde oldukça yaygınlaşan doğal gaz kullanımı ile hem insanların hayatında büyük oranda kolaylık sağlar hem de çevreci bir gaz olmasından dolayı birçok zararın önüne geçmektedir. Günümüzde doğalgazın kullanım alanları oldukça geniştir. Konutlarda ısınma amaçlı kullanılan doğalgaz ayrıca mutfakta yemek pişirmek ve sıcak su amacıyla kullanılır. Doğalgazın kullanılmadığında kapatıp açılabilmesi inanılmaz bir tasarruf sağlar. Tek bir doğalgazı banyoda, mutfakta ayrıca ısınma için de kullanılması gereksiz bir güç zorluğundan kurtarır.

2.Elektrik Merkezi Isıtıcılar-Isı Pompaları:

Özellikle ev ısıtmasında ismini oldukça duyduğumuz ısı pompasının ülkemizde kullanım oranı, gittikçe artış göstermektedir. Isı pompası; “ısının çevreden çekilip yüksek sıcaklık alanına aktarılabilir” düşüncesi ile ortaya çıkmıştır. Kış aylarında düşük sıcaklık kaynağı olarak kullanılan dış havadan alınan ısının, hedeflenen bölgeye transfer edilmesidir. Dışarıdan sisteme verilmesi gereken enerjinin olması zorunludur. Isı pompalarına bu enerji mekanik, elektrik veya termal olarak karşılanmaktadır. Isı pompaları genel olarak ev, otel ve işyerlerinin ısıtılması ve soğutulması için kullanılmaktadır. Bu sistem doğa dostu olmasıyla birlikte yüksek tasarrufta sağlar.

3.Sıvı Yakıtlı Merkezi Isıtma Sistemleri:

Sıvı yakıtlı merkezi ısıtma sistemlerigenellikle ham petrolden elde edilen akıcı ve ısıl değeri yüksek yakıtlardır. En çok bilinen cinsleri ise; motorin, dizel oil ve fuel oil’dir. Bireysel kat kaloriferi sıklıkla kullanılır. Maliyet açısında diğer seçeneklere göre daha düşük olsa bile kullanımı açısından en pahalı sistemlerden birisidir.

4.LPG’li Merkezi Isıtıcılar:

 LPG’li sistemler yüksek maliyetli ısıtma sistemidir. Bahçeli, müstakil evler tarafından daha fazla tercih edilen bu ısıtıcı tipinde yakıt tankı bulunulması gerekir. Maliyeti oldukça yüksektir ve verimi de diğer seçeneklere göre oldukça azdır.

5.Odunlu Isıtma Sistemleri:

Yeni nesil demir döküm sobalar ve şömineler, özellikle son yıllarda çok fazla tercih edilmekte. Külleri temizleme ve sürekli odun bulundurma zorunluluğu, bu ısıtma sisteminin diğer sistemlere göre daha uğraştırıcı olduğu bilinmektedir.

6.Güneş Enerjisi:

Güneş ışınlarının taşıdığı enerjiden yararlanılarak ısı ya da elektrik enerjisi üreten sistemlerdir. Güneş enerjisi panelleri oldukça basit ve işlevsel bir prensip ile çalışır. Güneş enerjisi panellerinde bulunan koyu renkli yüzeyler, güneş enerjisini soğurmaya yardımcı olurlar. Böylece ısı elde edilir. Elde edilen bu ısı, güneş enerjisi paneli tarafından suya aktarılarak su ısıtılır. Isıtılan su ile banyo, mutfak vb. alanlarda ısı işlevi gerçekleşir. Ayrıca güneş enerjisinden elde edilen ısı, sadece sıcak suya sahip olmak için değil, akü yardımı ile enerjiye çevirerek elektrik depolamak için de kullanılabilir. Maliyeti ilk etapta yüksek olup, kısa süre içinde ne kadar verimli bir ısıtma sistemi olduğu, herkes tarafından bilinmektedir.

7.Termosifon ile Su Isıtma:

Kazanlı ve borulardan oluşan ve sıcak su edilen sistemlere termosifon ile su ısıtma sistemleri denilir. En az 50 en fazla 80 litre sıcak su kapasitesine sahip olan termosifonlar, üç farklı modele sahiptir. Elektrik ile çalışan termosifonlar daha çok enerji tüketimine neden olur. Doğalgazın olmadığı ya da merkezi kalorifer sistemine bağlı olmayan seçenekler arasında tercih edilebilir yanları çoktur. LPG’li şofbenlere göre daha sağlıklı olduğu bilinmektedir.

Sending
User Review
5 (1 vote)

Soru Sor / Yorum Yap

CANSERVİS ARA