Demirdöküm

Demirdöküm Nitromix Arıza Kodları

Demirdöküm Nitromix Arıza Kodları
Demirdöküm Nitromix Arıza Kodları
  • F00/F10 Arıza Kodu : Gidiş suyu sensör hatası.

Muhtemel Çözüm : Gidiş suyu sensörü arızalı olduğunda veya kabloları yerinden çıktığında bu sorun yaşanabilmektedir. Tespit ve müdahale için mutlaka servisi arayın.

  • F01/F11 Arıza Kodu : Dönüş suyu sensör hatası.

Muhtemel Çözüm : Dönüş suyu sensöründe arıza olduğunda veya kabloları yerinden çıktığında bu problemle karşılaşabilirsiniz. Bu arıza durumunda işi uzmanına bırakarak servis yardımı almalısınız.

  • F20 Arıza Kodu : Aşırı ısınma hatası.

Muhtemel Çözüm :  Kombide bulunan sensörlerin yüksek sıcaklığa eriştiğini belirten hata kodudur. Bu durumda önce cihaz petek konumunda ise petek vanalarını kontrol edin. Vanaların kapalı olmadığından, açık olduğundan emin olun. En az 3 petek vanası mutlaka açık olsun. Buna rağmen sorun devam ederse eğer resetleme işlemi uygulayın. Maksimum 3 resetleme sonrasında da sorun devam ediyor ise; pompa sıkışmış olabilir, ana eşanjör kireçlenmiş veya tıkanmış olabilir, üç yollu vana arızalı olabilir, kalorifer filtresinde tıkanma olabilir veya kalorifer tesisatı tıkalı olabilir. Net tespit ve çözüm için mutlaka Demirdöküm Servisi’nden yardım alın.

  • F22 Arıza Kodu : Tesisat su basınç hatası.

Muhtemel Çözüm : Tesisatta bulunan suyun 1 bardan daha az olduğunu gösteren hata kodudur. Nitromix kombinin sağ alt tarafında bulunan mavi doldurma musluğunu sola çevirmeniz tesisat suyunu 1,5 bar kadar doldurmanız gerekmektedir. Musluğu çevirdiğiniz an kombiden su sesi gelir ve basınçta ilerleme olur. Ekranda beliren bar değerini takip edin. İdeal basınca ulaştığı zaman doldurma musluğunu mutlaka sağa çevirerek kapatın. Bu sayede sorun çözümlenmiş olur. Düzelme olmaz ise resetleme işlemi yapabilirsiniz. Yine de sonuç alamazsanız veya işlemi yapamazsanız servis yardımı alabilirsiniz.

  • F23 Arıza Kodu :  Maksimum sıcaklık farkı hatası.

Muhtemel Çözüm : Tesisattaki sirkülasyon hızının ya çok fazla ya da hiç olmadığını bildiren hata kodudur. Bu durumda tesisat ve kalorifer vanalarına bakarak kapalı ise vanaları açmalısınız. Sorun devam ederse de mutlaka Demirdöküm Servisi’ni aramalısınız.

  • F26 Arıza Kodu : Gaz valfi hatası.

Muhtemel Çözüm : Kombide gaz valfinin yerinden çıkmış olduğunu ya da arızalı olduğunu bildiren hata kodudur. Kullanıcı olarak cihaza müdahale edemezsiniz. Yardım için Demirdöküm Nitromix Servisi’ni aramalısınız.

  • F27 Arıza Kodu : Alev algılama hatası.

Muhtemel Çözüm : Nitromix kombide bu hata kodu var ise iyonizasyon elektrodu arızalı demektir. Bu gibi durumlarda sorun elektronik kartı ile alakalı da olabilir. Bu arıza durumunda teknik açıdan servis müdahalesi gerekmektedir.

  • F28 Arıza Kodu : Gaz besleme (gaz yokluğu) sorunu.

Muhtemel Çözüm : Bu durumda önce dairenizdeki gazı kontrol edin. Gaz kontrolü yapın ve konutunuzda gaz olduğundan emin olun. Gaz vanaları kapalı ise mutlaka açın. Konutunuzda gaz yoksa eğer doğalgaz dağıtım şirketinden bilgi ve yardımları alın. Dairenizde gaz olmasına karşın yine de cihaz bu sorunu yaşattırıyor ise resetleme işlemi uygulayın. 3 resetleme sonrasında sorun hala devam etmekte ise servisi arayın. İyonizasyon ateşleme elektrodunda, elektronik kartta veya gaz valfinde sorun olabilir.

  • F29 Arıza Kodu :  İyonizasyon hatası.

Muhtemel Çözüm : Cihazın çalışma esnasında gaz beslemesinin kesildiğini belirten arıza kodudur. Alev algılanmıyor demektir. Bu durumda servis öncesi cihaza reset atın. Düzelme olmaz ise; gaz valfinde, anakartta ya da iyonizasyon elektrodunda problem olabilir. Servisi arayarak tespit ve çözüm hakkındaki yardımları alabilirsiniz.

  • F32 Arıza Kodu : Hatalı hava basınç sorunu.

Muhtemel Çözüm : Kombide donma korumasında fan hızında bir sorun olduğunu belirten hata kodudur. Hatalı hava basıncı olduğu için cihaz muhtemelen çalışma yapmayacak bloke olacaktır. Fan, anakart gibi parçalarda sorun olabilmektedir. Net teşhis ve müdahale için servisi aramalısınız.

  • F49 Arıza Kodu : Düşük Yada Yüksek Voltaj hatası.

Muhtemel Çözüm : Haberleşme bağlantı sorunu olduğunu bildiren hata kodudur. Yani konutunuza gelen veya kombinize gelen voltaj düşük ya da yüksek olabilir. Bu durum bir süre sonra düzelebilir. Bu yüzden bir süre beklemelisiniz. Bir süre bekleme sonrasında sorunda düzelme durumu olmaz ise servis yardımı alınmalıdır. Bu gibi durumlarda muhtemel sorun elektronik kart ile alakalı olmaktadır. Elektronik kart voltaj sebebi ile yanmış veya hasar görmüş olabilir. Bu durumda elektronik kart tamiri ya da değişimi ile sorun çözümlenir. Yalnız sorunun tekrar etmemesi amacı ile mutlaka kombi regülatörü kullanmalısınız.(Kombi Regülatörü Nedir ?)

  • F61/F62/F63/F64/F65/F67 Arıza Kodu :  Ana kart hatası.

Muhtemel Çözüm : Kombide ana kart sorunu olduğunu belirten hata kodlarıdır. F62 arıza kodunda sorun gaz valfiyle de alakalı olabilmektedir. F65 arıza kodunda anakart devresinde aşırı ısınma sorunu görülebilir. F67 arıza kodunda ise alev algılama durumu sebebi ile elektronik kart sorunu olabilir. Net tespit ve müdahale için bu gibi durumlarda mutlaka uzman yardımı almalısınız.

  • F68 Arıza Kodu : Alev sinyali dalgalanması.

Muhtemel Çözüm : Kombide alev algılama sorunu olduğunu belirten hata kodudur. Bu duruma genelde karşımıza arızalı olarak çıkan parça elektronik karttır. Net tespit ve çözüm için mutlaka uzman yardımı alın.

  • F70 Arıza Kodu : Kartlar arasında uyumsuzluk hatası.

Muhtemel Çözüm : Kombide bulunan ana kart ve ara yüz kartının birbirine tanımlanmamış olduğunu belirten hata kodudur. Bu duruma servis müdahale edeceği için Demirdöküm Servisi’ni aramalısınız. Önceden kartlardan birine müdahale edildi ise yanlış bağlantı olabilir. Müdahale olmadı ise sorun elektronik kart ile alakalı olabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

CANSERVİS ARA