Demirdöküm

Demirdöküm Vinto Arıza Kodları

Demirdöküm Vinto Kombi Servisi
Demirdöküm Vinto Kombi Servisi
  • F01 ve F04 Arıza Kodu Gaz yok veya alev oluşmadı.

Muhtemel Çözüm : Vinto model kombilerde sıkça karşımıza çıkan bu arıza durumunda cihaz ateşlemeyi yapamıyor demektir. Bu durumda önce gaz girişleri kontrol edilmelidir. Yani konut içinde gaz olduğundan ve Vinto kombiye gaz geldiğinden emin olmanız gerekir. Gaz vanaları kapalı ise açmanız gerekir. Vinto kombiye gaz geldiğinden eminseniz eğer Vinto kombiyi resetleyebilirsiniz. Vinto kombilerde reset düğmesi bulunmaz. Açma-kapama düğmesini kullanarak resetleme işlemi uygulamalısınız. Kapama işlemi sonrasında birkaç saniye sonra açın. Sorun düzelmezse işlemi birkaç kez daha tekrar edin. Sorun yine de devam ediyorsa eğer servisi arayın. Gaz armatöründe, elektronik kartta veya iyonizasyon ateşleme çubuklarında sorun olabilir. Net teşhis için mutlaka servisi arayın.

  • F02 Arıza Kodu : Hava akış sorunu.

Muhtemel Çözüm : Atık gaz sisteminde sorun olduğunu belirten arıza kodudur. Vinto kombilerin çeşidine göre arıza durumu değişmektedir. Bacalı kombilerde atık gaz sistemi baca ile sağlandığından; baca sensörü arızasında, bacanın tıkalı olduğu veya çekmediği durumlarda bu sorun yaşanabilir. Hermetik kombilerde atık gaz sistemi fan ile sağlandığından; fan, anakart ya da prosestat arızalarında bu sorun yaşanabilir. Bu durumda cihaz otomatik resetleneceğinden herhangi bir müdahalede bulunmadan bir süre beklemelisiniz. Sorun düzelmez ise mutlaka Demirdöküm Servisi’ni aramalısınız.

  • F03 Arıza Kodu Hava akış sorunu 2 saat 40 dakika içinde 3 kez tekrar etmiş.

Muhtemel Çözüm : Vinto kombide F2 arıza kodunun  saat 40 dakika içerisinde 3 kez tekrar ettiğini ve müdahale edilmediğini belirten arıza kodudur. Hava akış sorununun devamı yani tekrarı olarak adlandırabiliriz. Parçalara müdahale gerekeceğinden mutlaka uzman yardımı alın.

  • F05 Arıza Kodu Aşırı ısınma emniyeti sorunu.

Muhtemel Çözüm : Vinto kombi tesisatındaki su sıcaklığının yükseldiğini ve bu sebeple cihazın koruma altına alındığını belirten arıza kodudur. Limit termostat devreye girmiş ve aşırı ısınmaya karşı kombiyi korumaya almış demektir. Bu durumda önce cihazınız kış modunda ise peteklerin açık olduğundan emin olmalısınız. Petek vanaları kapalı ise açmalı ve en azından 3 petek vanasının açık olduğundan emin olmalısınız. Sonrasında Vinto kombiyi kapatıp açarak resetlemelisiniz. Resetleme uygulaması sorun düzelmediği sürece birkaç kez daha tekrarlanabilir. Arıza durumunun devam ettiği durumlarda servisi aramanız gerekir. Aşırı ısınma sorunun yaşanılmasının temel sebepleri; kalorifer tesisatında tıkanma olması, kalorifer filtresinin tıkanması, üç yollu vananın arızalanması, pompanın sıkışması, ana eşanjörde kireç veya tıkanma olmasıdır. Net teşhis uzman servis ekipleri tarafından yerinde yapılacaktır.

  • F06 Arıza Kodu Kalorifer devresi sensör problemi.

Muhtemel Çözüm : Kalorifer sensöründe arıza olduğunu, kablolarda kopma-kısa devre olabileceğini, borularda nemlenme olabileceğini belirten arıza kodudur. Bu durumda teknik açıdan arızanın yerinde görülmesi gerekir. Teknik açıdan müdahale için Demirdöküm Servisi’ni aramalısınız.

  • F08 Arıza Kodu Mikrofast sensör sorunu.

Muhtemel Çözüm : Harici sensörde sorun olduğunu belirtir. Sorun sadece sensörde değil, sensör kablolarında veya sensör borularında olabilir. Tespit ve çözüm için işi uzmanına bırakmalısınız.

  • F09 Arıza Kodu Su basınç sensör hatası.

Muhtemel Çözüm : Vinto kombilerde su basıncını ölçme görevindeki sensörde problem oluştuğunu belirtir. Bu sorunda cihaz tesisatındaki su ölçülmez ve yanlış gösterilir. Parça değişimi adına servisi arayınız.

  • F11 Arıza Kodu Anakarttan sinyal alınamıyor.

Muhtemel Çözüm : Kombinin beyni olarak adlandırdığımız anakartta sorun olduğunu belirtir. Bu durumda cihazdan bir performans beklenilemez. Cihaz çalışmayacak ve bloke durumda olacaktır. Anakart tamiri ya da değişimi gerekebilir. Bu konudaki yardımları da uzman servis ekiplerinden almalısınız.

  • F12 Arıza Kodu Ekran kart veya uzaktan kumanda panelinde sorun.

Muhtemel Çözüm : Vinto kombilerde ekran kartında veya uzaktan kumanda panelinde sorun olabileceğini belirten hata kodudur. Teşhis ve çözüm için Demirdöküm Servisi’ni aramalısınız.

  • F13 Arıza Kodu Ana devre sorunu.

Muhtemel Çözüm : Sorun elektronik kart ile alakalı olabilir. Vinto kombiyi birkaç kez kapatıp yeniden çalıştırmayı deneyin. Arıza durumu düzelmez de devam ederse eğer mutlaka servis yardımı alın.

  • F14 Arıza Kodu Kalorifer devresine gönderilen suyun sıcaklığı 95°C üstünde.

Muhtemel Çözüm : Bu sorunu yaşadığınızda önce kalorifer vanalarına bakın. Kapalı kalmışsa bu sebeple sıcaklık yükselmiş olabilir. Vanalar kapalı ise mutlaka açın. Vanaların açık olduğundan eminseniz eğer Vinto kombiyi birkaç kez kapatıp yeniden açın yani resetleme işlemi yapın. Sorun yine de devam etmekte ise mutlaka servis yardımı alın.

  • F15 Arıza Kodu Steps motor arızası.

Muhtemel Çözüm : Üç yollu vana steps motorunda sorun olabileceğini belirten arıza durumudur. Bu sorunda cihaza müdahalede bulunmadan mutlaka servisi aramalısınız.

  • F16 Arıza Kodu Gaz valfi selenoid valf arızası.

Muhtemel Çözüm : Gaz valfi üzerindeki valflerde sorun olabileceğini belirten arıza kodudur. Teknik açıdan tespit ve müdahale için servisi aramalısınız.

  • F17 Arıza Kodu Voltajın 170 V altında olduğunu belirtir.

Muhtemel Çözüm : Daireye ve Vinto kombiye gelen voltaj düşük olduğunda bu sorun yaşanmaktadır. Bu durumda bir süre beklemenizi öneriyoruz. Cihaz resetlemeyi otomatik yapacaktır. Bu sebeple resetleme işlemi yapmanıza gerek yoktur. Uzun süre bekleme sonrasında sorunda düzelme olmaz ise servisi aramanız gerekir. Genelde düşük voltaj sorunları yaşanıp sorun düzelmediğinde anakart yanmış veya hasar görmüş oluyor. Müdahale de anakarta yapılır. Tamir veya değişim ile problem çözümlenebilir. Yalnız arıza durumunun tekrar etme olasılığı da vardır. Bu gibi durumlarda ise önerimiz kombi regülatörü kullanımıdır.

  • F18 Arıza Kodu Kullanıcı arayüz sorunu.

Muhtemel Çözüm : Ekran kartında sorun olabileceğini belirten arıza kodudur. Yine de sorunu yerinde görmek gerekir. Cihaza müdahalede bulunmadan mutlaka uzman yardımı alın.

  • F19 Arıza Kodu Sıcak su ntc si talepte ama sensörün boru ile irtibatı yok.

Muhtemel Çözüm :  Sıcak su sensörü kombi içerinde kablolar ve borular ile bağlantılıdır. Boru ile sensör arasında irtibatın olmadığını belirtir. Bu durumda teknik açıdan tespit ve müdahale için mutlaka servisi arayın.

  • F20 Arıza Kodu Ekran kartı ile kombi uyumlu değil.

Muhtemel Çözüm : Kullanıcı arayüz olarak da adlandırabileceğimiz ekran kartı ile kombinin uyumlu olmadığını belirten arıza kodudur. Öncesinde kullanıcı arayüze müdahale edildi ise yanlış monte edilmiş olabilir. Yeniden kontrol edilmesi için servisi aramalısınız. Müdahale edilmedi ise bu durumda sorun elektronik kart ile alakalı olabilir. Bu durumda tespit ve çözüm için mutlaka servisi arayın.

  • F21 Arıza Kodu Tesisat su basıncı düşük.

Muhtemel Çözüm : Tesisat su basıncı düşük olduğunda yani kombinin suya ihtiyacı olduğunda ekranda beliren arıza kodudur. Cihaz bu durumda bloke şekildedir yani çalışma yapmaz. Tesisata su basmanız gerekir. Vinto kombinin sol altındaki mavi doldurma musluğunu sola çevirerek su basma işlemini 1,5 bara kadar devam ettirmelisiniz. Bu değere geldikten sonra mavi doldurma musluğunu sağa çevirerek kapatmalısınız. Sorunun düzeldiğini göreceksiniz. Düzelme olmaz ise açma-kapama işlemi yapın. İşlemi yapamadıysanız veya yapmanıza rağmen sorun düzelmiyorsa eğer mutlaka servis yardımı alın.

  • F22 Arıza Kodu Kalorifer tesisat basıncı çok yüksek.

Muhtemel Çözüm : Demirdöküm Vinto kombi ekranında bu uyarı kodu belirdi ise bu kombinin basıncının olması gereken değerden fazla olduğunu belirtir. Yani kombi bar seviyesini kontrol ederseniz 2,7 barın üstünde olduğunu göreceksiniz. Vinto kombinin yüksek basıncını düşürmek için peteklerin havasını alır gibi  basıncını düşürebilirsiniz. Petek havasını almak için peteğin yan kısmında bulunan müşür bölümünü açın. Su gelecektir. Bir miktar su alın, basıncın düşmeye başladığını göreceksiniz. Bu şekilde su alarak basıncı ideal konuma yani 1 ile 2 bar arasına getirin sorun düzelecektir. Düzelme olmadığı durumlarsa açma-kapama işlemi uygulayın.

Soru Sor / Yorum Yap

CANSERVİS ARA